Ako si vybrať vhodné osvetlenie ?

Správne osvetlenie je dôležitou podmienkou svetelnej pohody, keď v celom priestore dobre vidieť, oči sa nenamáhajú a vládne v ňom príjemná atmosféra. Základom svetelnej pohody je nepriame rovnomerne rozptýlené svetlo. Ak použijeme vhodné svietidlá, nemusíme ich mať v interiéri veľa. Aké osvetlenie zvoliť, ako ho osadiť a o najnovších trendoch sme sa porozprávali s odborníkom v odbore svietidiel.

Na trhu je momentálne široká dostupnosť svietidiel rôznych druhov, farieb, veľkostí a materiálov. Podľa čoho si ľudia momentálne vyberajú svietidlá do svojej domácnosti ?

Tých faktorov je v súčastnosti skutočne veľa. Výrobcovia svietidiel dnes ponúkajú škálu, z ktorej je naozaj ťažké vybrať. Zákazníci väčšinou pozerajú po materiáloch, celkovom prevedení, ale dôležitým faktorom je stále aj cena svietidla. Ak majú pevne stanovený rozpočet, častokrát nemyslia na vhodnosť osvetlenia, ale volia alternatívu, ktorá im sedí cenovo. Aj v našich podmienkach sú však zákazníci, ktorí pochopili, že svietidlo musí byť kombináciou účelnosti, dizajnu a prevedenia. Vhodne zvolené svietidlo zaujme každú návštevu, pretože dotvára celkový dojem. Od kvality sa potom odráža aj cena. Tak ako pri iných produktoch aj tu platí, že luxusnejšie a kvalitnejšie značky majú aj vyššiu cenu.

Akých chýb by sa pri výbere svetiel mali vyvarovať ?

Predovšetkým musia zákazníci myslieť na to, že aj keď svietidlo dotvára celkový dizajn miestnosti, dôležité je tiež jeho umiestnenie a funkčnosť. Pod slovom funkčnosť treba chápať hlavne výber správneho svetelného zdroja do svietidla. Zákazníci často podceňujú intenzitu svetla a pripravujú sa tak o svoj zrak. S príchodom LED zdrojov na trh ľudia siahajú po studených farbách svetla, nakoľko majú pocit, že je intenzívnejšie, čo je síce pravda, ale neuvedomujú si, že studené svetlo im nevytvorí pohodovú atmosféru, pri ktorej si ľudský organizmus oddýchne.

Dá sa povedať, že trendy v osvetlení idú ruka v ruke s najnovším vývojom v interiérovom dizajne. V súčastnosti sú obľúbené retro modely, platí to aj vo svietidlách ?

Áno, v ponuke svetových výrobcov a značiek nájdete aj retro modely, ktoré pochádzajú z rokov minulých. Prípadne ide o inšpiráciu, ktorá je potom dotvorená modernými prvkami. Retro sa nemusí odzrkadliť len v modeloch, ale aj materiáloch. Posledné roky sme napríklad zaznamenali návrat prírodných materiálov, napríklad dreva. Trh so svietidlami sa neustále vyvíja nielen v dizajne, ale aj v technologickom smere. Najznámejší výrobcovia každý rok ponúkajú novinky, ktoré korešpondujú s aktuálnym interiérovým a exteriérovým dizajnom. V prípade výberu osvetlenia je určite vhodné pýtať si aktuálnu ponuku katalógov, nepozerať iba po vystavených kusoch.

Bodové svetlá alebo luster ?

Pri výbere vhodného osvetlenia takto otázku nikdy nestavajte. Ako bolo povedané, dôležitá je funkčnosť a účel, vzhľad a celkové materiálové prevedenie vzhľadom k okoliu, či už sa bavíme o interiéri alebo exteriéri. Bodové svietidlá sú v súčasnosti veľmi populárne. Záujem narástol najmä o bodové osvetlenie so vstavaným LED svetelným zdrojom. Kruhy, štvorce, malé, veľké. Ponuka je skutočne bohatá, ale „bodovka“ nikdy nenahradí nádherne spustený závesný luster, ktorý dotvára vzhľad miestnosti.

Je výber farby dôležitý ? Platí pravidlo, že teplé farby patria do miestnosti na relaxáciu a studené farby do pracovne ?

Výber farby je po úspešnom výbere svietidla veľmi dôležitou časťou nákupu. Aj v tomto prípade je potrebné zamyslieť sa, v akej miestnosti bude svietidlo umiestnené. Ak kupujete svietidlo do obývacej izby, spálne alebo detskej izby a plánujete pri ňom relaxovať, určite siahnite po teplejších odtieňoch, ideálne teda teplá biela. Ak ste si kúpili svietidlo do chodby či pracovne pokojne môžete vybrať neutrálnu prípadne až studenú farbu svetla. Nikde nie je napísané, že v celom byte musíte mať rovnakú farbu svetla, práve naopak. Skombinujte svetelné zdroje tak, aby kopírovali Váš denný režim a boli užitočné pre vaše každodenné fungovanie.

Čo je momentálnou novinkou vo svete svietidiel a lámp ?

Ak sa bavíme o dizajne svietidiel, výrobcovia práve v jesennom období prichádzajú s novinkami na nasledujúci rok. V rovine technologických noviniek ide o neustále vylepšovanie používanej technológie. LED technológia robí míľové kroky. Žiarovky sú stále viac a viac úspornejšie, kvalita integrovaných LED čipov stále väčšia a väčšia. V posledných mesiacoch sú populárne žiarovky klasického tvaru s priesvitnou sklenou bankou a napodobnením klasického vlákna, ktoré v skutočnosti využíva LED technológiu. Žiarovka sa veľmi podobá klasickej „edisonke“ no v skutočnosti je jej spotreba niekoľkonásobne nižšia. Populárne je tiež napájanie osvetlenia na rôzne aplikácie. „Internet vecí“, ako je toto odvetvie nazývané, preniká aj do osvetlenia. Do Vašej domácej siete wifi nie je problém napojiť žiarovky, svietidlá alebo dokonca celú svetelnú sústavu vášho domu. Z pohodlia svojho obľúbeného kresla môžete pomocou smartphonu ovládať celý dom. 

Aké svetlá je potrebné použiť aby sme dokonale osvetlili miestnosť, stačí nám len centrálne hlavné svetlo ?

Určite nie. Na osvetlenie miestnosti je vhodné kombinovať viacero svetelných zdrojov. Ako už bolo povedané, vždy je potrebné vedieť, na čo to svietidlo bude slúžiť a pri akých príležitostiach ho budete využívať. Pod jednou bodovkou v strope sa veľmi ťažko číta obľúbená kniha. Miestnosť, do ktorej idete kupovať svietidlo musí mať svoj primárny účel. Do obývačky kúpite krásny závesný luster, pretože chcete aby doladil Váš interiér. Naopak do šatníka nepotrebujete žiadne okázalé svietidlo, ale naopak svetelný zdroj, ktorý zabezpečí dostatok svetla a nebude zavadzať v priestore. Ani závesný luster ako hlavné svietidlo nie je vhodný na čítanie. Ku pohovke tak môžete kúpiť stojanovú lampu, ktorej svetlo bude dopadať presne tam, kam potrebujete. Vždy je vhodné poradiť sa s obsluhujúcim personálom. Dobrý predajca svietidiel vám musí vedieť poradiť a pomôcť s výberom, aj keď nikdy vo vašej obývačke nesedel.

Momentálne sa často spomínajú LED svetlá, pretože sú úsporné. Nahradia mi klasické osvetlenie ?

Svetelné zdroje prešli rôznymi etapami. Dnes sú LED žiarovky najpredávanejším druhom svetelných zdrojov. Technológia pokročila a LED svietidlá skutočne plnohodnotne nahradia klasické osvetlenie. Veľkou výhodou je spomínaná úspora elektrickej energie, ktorá sa určite odzrkadlí. Ak ste doteraz svietili klasickou 70W žiarovkou, ktorú dokážete nahradiť 6W LEDkou a pritom dostanete takú istú kvalitu osvetlenia, je pochopiteľné, že úspora energie bude väčšia.

Začína nám školský rok a deti znova začnú vo väčšej miere využívať pracovný stôl. Má byť súčasťou tohto stola aj stolová lampa, prečo ?

Pri zlom osvetlení sa nielen detské oči namáhajú podstatne viac ako u dospelého človeka.  Stolové lampy k učeniu určite patria. Ak vyberáte svietidlo pre vaše dieťa, uvažujte nad nastaviteľnosťou svietidla, farbou svetla a určite nešetrite na kvalite. Prvoradá je  bezpečnosť, takže šetrenie v tomto prípade nie je veľmi na mieste. Prevedenie by malo byť z kvalitných a pevných materiálov. Svietidlo pre dieťa by malo byť nastaviteľné, to znamená, že rameno svietidla sa dá uložiť do rôznych polôh a dieťa si tak samo vyberie aké svetlo k aktuálnej práci potrebuje. Čo sa týka farby svetla, pre detské oči je vhodná skôr teplá farba svetla.

Ako si vybrať lampu aby spĺňala moje požiadavky ?

Ak sa púšťate do komplexnej rekonštrukcie bytu či domu, dopredu premýšľajte o tom, ako budete rozmiestňovať nábytok. Kde budú umiestnené svietidlá. Nejde len o samotné svietidlá, ale aj rozmiestnenie vypínačov. Rozložte osvetlenie tak, aby ste mali maximálnu možnú pohodu. Uvažujte nad tým, ako chcete svietidlá využívať. Výber je tak široký, že univerzálna odpoveď na túto pomerne jednoduchú otázku neexistuje. Ako bolo spomenuté dôležitá je najmä funkčnosť, samozrejme dotvorenie celkového dizajnu miestnosti a výber správnej žiarovky resp. správnej farby svetla.

Asi samozrejmosťou v každej domácnosti je aj exteriérové osvetlenie. Je rozdiel medzi interiérovým a exteriérovým svietidlom ? Odporúčate zakomponovať aj pohybový senzor ?

Na prvý pohľad často krát rozdiel medzi interiérovým a exteriérovým svietidlom ani nemusíte spoznať. Rozdiel je však v tom, že svietidlá určené na využitie v exteriéri majú úplne iný stupeň krytia, to znamená, že ochrana pred vodou a prachom je podstatne vyššia. Svetelný zdroj umiestnený do exteriéru musí spĺňať určité bezpečnostné parametre. Svietidlo by malo byť komponované tak, aby sa zamedzilo styku jeho vnútorných komponentov s vodou. Či už ide o vodné pary, vlhkosť alebo napríklad aj dážď. Nevhodne zvolené svietidlo môže spôsobiť poranenie elektrickým prúdom prípadne aj škody na majetku. Čo sa týka pohybových senzorov a exteriérových svietidiel tam opäť musíme uvažovať o tom, na čo toto exteriérové svietidlo slúži. Svoju záhradku osvetlíte peknými svietidlami s pekným dizajnom a dotvoríte tak celkový dojem z vášho bývania nielen pre seba, ale aj okoloidúcich. Ak však potrebujete osvetliť príjazdovú cestu pred dom, alebo do garáže určite vyberte svietidlo s pohybovým senzorom. V prípade pohybu sa senzor zapne a svetlo dopadne presne tam, kam potrebujete. Auto odparkujete a odídete preč. Svetlo sa zhasne. Kombinácia LED svietidla a pohybového senzoru minimalizuje vaše náklady.

Ako sa vyznať v širokej škále žiaroviek ? Viem vďaka žiarovkám ušetriť elektrickú energiu ?

Škála je skutočne široká no v dobrej predajni svietidiel vám musia vedieť poradiť. Skôr ako idete kupovať žiarovky, zistite akú päticu, teda závit potrebujete. Najčastejšie ide o závity E27 (široký závit), E14 (úzky závit) prípadne GU10. Ak máte v tomto jasno, výber je potom podstatne jednoduchší. Ak neviete určiť typ pätice prineste starý zdroj na predajňu a nechajte si poradiť obsluhujúcim personálom. Siahajte po LED žiarovkách, ktoré sa vyznačujú energetickou úsporou a výrazne dlhšou životnosťou. Treba si všimnúť nielen koľko má žiarovka wattov ale hlavne koľko má lumenov. Táto jednotka určuje intenzitu svetla. Nie vždy treba prihliadať na cenu. Pri drahších LED žiarovkách je použitá lepšia technológia, moderný LED čip. Nekupujte teda najlacnejšiu variantu, ale zvoľte minimálne zlatú strednú cestu. Aj keď je vstupná investícia do LED žiaroviek vyššia ako pri klasických žiarovkách, úspora elektrickej energie je výrazne vyššia, a preto sa oplatí.