Brúsne a rezné kotúče

Uhlová brúska je súčasťou takmer každej dielne, domácej aj profesionálnej. Odrežete a obrúsite ňou bránku, potrubie, plechy, roxory. Či Vám práca pôjde hladko a rýchlo, alebo sa budete trápiť, záleží najmä od toho, či si vyberiete vhodný brusný materiál / kotúč. Pri obrovskom množstve brusných a rezných kotúčov na trhu to môže byť výzva. Poďme jej čeliť a zistiť o kotúčoch viac informácii ktoré verím, že Vám budú nápomocné.

Aké informácie sa dajú vyčítať s kotúča ?

Všetky informácie týkajúce sa rezných kotúčov a bežných brúsnych kotúčov nájdeme na vrchnej strane kotúča. Nájdete tam značku a obchodný názov, rozmery kotúča, vhodnosť použitia pre materiály, typ kotúča, typ zrna, zrnitosť, tvrdosť, štruktúru, typ spojiva, maximálnu povolenú rýchlosť, normy a bezpečnostné piktogramy.

Potrebujeme brúsiť alebo rezať ?

rezaniu sú určené rezné kotúče ! Na brúsenie a čistenie máte širší výber – brúsne kotúče, lamelové kotúče, fibrové kotúče, kotúče na suchý zips.Pre dosiahnutie dokonalého vzhľadu po brúsení môžete použiť aj leštiace kotúče.

Aký materiál idem brúsiť / rezať ?

Ďalším kritériom podľa ktorého sa rozhodujeme je hrúbka a materiál ktorý ideme obrábať.

Na čo je daný kotúč vhodný vyčítate taktiež s kotúča. Môže to byť oceľ, hliník, mosadz, kompozit, kameň, betón, keramika, drevo, tehla, plast, … Podstatné je aby ste kotúč použili iba na materiál, pre ktorý je určený. Pre rezanie kameňa potrebujete iný kotúč ako na rezanie hliníka. Ide o odlišné materiály a tento fakt sa odráža vo vlastnostiach kotúča.

Všeobecne platí, že čím tvrdší je materiál, tým mäkší kotúč použijete.

Rezné kotúče   

Názov hovorí za všetko, rezné kotúče sa vyrábajú s brúsneho zrna zaliateho spojivom z ocele alebo syntetického diamantu. Kotúč je určený na kolmé rezy a preto  nie je vhodný na brúsenie. Určené sú pre rýchle a presné rezanie. Do uhlových brúsok nájdete kotúče v priemeroch 75 / 100 / 115 / 125 / 150 /180 / 230 / 400mm a v hrúbkach 1 – 4 mm. Najčastejšie používané sú disky s priemerom 125 mm a hrúbkou 1 mm alebo 230 mm a hrúbkou 2 mm.

Tenké rezné kotúče s hrúbkou 1 – 2 mm režú rýchlo a presne, používajú sa na tenkostenné plechy, profily a rúry.

Kotúč  s väčším priemerom 2 – 4 mm použijeme na rezanie hrubých, plných materiálov. Tu oceníme najmä keramické kotúče, ktoré majú síce vyššiu cenu, ale vydržia podstatne viac ako korundové. Ak by ste na plný materiál použili tenký 1 mm kotúč, rýchlo by zhorel a jeho spotreba by bola neekonomická.

Rezný kotúč s posypom syntetického diamantu po obvode oceľového disku označujeme tiež ako diamantový kotúč. Je najtvrdším rezným kotúčom a je vhodný pre rez materiálov ako betón, asfalt, kamenina, keramika, prírodný kameň ale aj extrémne tvrdé materiály ako žula a mramor.

Základné delenie diamantových kotúčov

CELOOBVODOVÉ – najvyššia kvalita rezu. Pre kolmé rezy aj tzv. jolly-kamenické rohy (rezanie pod uhlom 45°) keramických obkladov a dlažieb a ďalších glazúrovaných materiálov do hrúbky 25 mm.

TURBO – skvelá kombinácia kvality rezu a vysokého rezného výkonu. Rýchly rez a výborná kvalita rezu.

SEGMENTOVÝ – ešte rýchlejší rez. Najvyššia rýchlosť a výborné chladenie kotúča. Na rezanie materiálov hrúbky nad 25 mm.

TURBO LASER – univerzálny, pre rezanie všetkých druhov materiálov najvyššou rýchlosťou.

ELEKTROLYTICKY NANÁŠANÉ – znížené vibrácie pre použitie na krehké materiály, kde je vyššie riziko poškodenia. Napr. mramor alebo vláknité dosky.

J-DRÁŽKY – High-Tech technológia diamantových kotúčov s vysokou rýchlosťou rezu pri najtvrdších materiáloch. Špeciálne určené pre priame rezy slinutej dlažby.

Brúsne kotúče

Slúžia na opracovanie rezov, brúsenie zvarov, odstraňovanie hrdze,… Na rozdiel od rezných kotúčov majú hrúbku okolo 6 – 8 mm, zabezpečí sa tak väčšie uberanie materiálu. Určite viete, že brúsne kotúče sa rozdeľujú na „ hrubé „, čiže zrnité.

ZRNITOSŤ je veľmi dôležitý údaj, ktorý hovorí, koľko materiálu kotúčom odoberiete.

Čím väčšie číslo, tým je zrno menšie a uber materiálu je pomalší, pre väčší uber zvoľte hrubšiu zrnitosť ( napr. pre brúsenie medi, hliníka )

Použitie hrubšej zrnitosti brúsneho kotúča:

Pre mäkké materiály ako mäkká oceľ, meď a hliník

Nevyžaduje sa veľká úhľadnosť povrchu

Vďaka rýchlejšiemu odstraňovaniu materiálu sa hodí pre veľké plochy

Použitie jemnejšej zrnitosti brúsneho kotúča:

Potrebujeme dosiahnuť pekný povrch

Pre tvrdšie a krehkejšie materiály

Pre čistenie Zvarov alebo leštenie kovov sa hodia LAMELOVÉ brúsne kotúče. Tieto kotúče majú vejárovito usporiadané lamely, čo umožňuje rovnomerné brúsenie a minimálne vibrácie.

Pre brúsenie betónu a asfaltu sa použijú SEGMENTOVÉ brúsne kotúče s rôznymi vzormi. Opotrebenie týchto kotúčov je priamo úmerne kvalite odsávania. Pri ich používaní odporúčame použiť priemyselný vysávač.

Ak je Vaša brúska vybavená reguláciou otáčok, môžete pri nižších otáčkach používať aj LEŠTIACE KOTÚČE rôznych tvrdostí. Tieto kotúče sú prevažne určené na leštenie lakovaných povrchov – napríklad lakov motorových vozidiel..

Výber kotúča je pri zváraní, brúsení a rezaní kovov kľúčová vec. V prípade, že stále váhate a neviete si rady, môžete sa obrátiť na našich predajcov, radi Vám pomôžeme.

Tím ElektroDesk